oko
kwiaty ziemniaków

O naturalnym ziemniaku

Właściwości odżywcze Ziemniaka

W żywieniu ziemniak uważany jest za zapychacz bez witamin i składników odżywczych, nic bardziej błędnego! Czy wiedziałeś, że warzywo to jest jednym z pierwszych, które można wprowadzić do diety dziecka. Ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne, wyróżnia je duża zawartość węglowodanów - skrobi, która w organizmie rozkłada się na glukozę będącą paliwem dla naszego organizmu oraz błonnika, który ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Puree z ziemniaczków to zdrowy i odżywczy posiłek dla maluszka.

Tobias

W ziemniaku najwięcej minerałów i witamin znajduje się bezpośrednio pod skórką, w środku gromadzi się skrobia, dlatego warto obierać jest je jak najcieniej, a najlepiej gotować w mundurkach. Dla ciekawskich dodam, że strata składników odżywczych dla ziemniaków gotowanych bez skórki to około 50%, a dla gotowanych w mundurkach to zaledwie 20%. Stratę minerałów i witamin można znacznie zmniejszyć gotując ziemniaki na parze.

Odmianą ziemniaka uprawianą na naszym gospodarstwie jest Bard

Bard jest ziemniakiem wczesnym, ma okrągłoowalne bulwy o żółtym lub jasnożółtym miąższu. Odmiana o typie kulinarnym - sałatkowym, nie rozsypuje się po ugotowaniu, wyróżnia się smakowitością. odmiana Bard

Ziemniaczane niedoskonałości

Skąd się wzięły te kiełki na ziemniakach? Od czego może być ta dziurka? Są to dwa z wielu pytań nad którymi zastanawiasz sie po zakupie. Poniżej znajdują się odpowiedzi na te pytania i na wiele innych związanych z naszym ziemniakiem. Za pomocą zdjęć i krótkich opisów zaprezentujemy jakie skazy mogą się znaleźć na naszych ziemniakach, ale które tak naprawdę nie są niczym złym, są wręcz potwierdzeniem faktu, że ziemniaki pochodzą z naturalnej produkcji w której nie występuje chemia ani materiał GMO.

Kiełki

Wiosenne ocieplenie pobudza w ziemniakach kiełkowanie. Nasze ziemniaki pochodzą z uprawy nieskażonej chemikaliami w związku z czym uwydatnia to się dużą zdolnością kiełkowania. Wyrastające kiełki wchłaniają wodę z ziemniaka, co przyspiesza jego starzenie, przez co traci swoją początkową twardość. Jednak nie wpływa to negatywnie na jego smak. Przed sprzedażą ewentualne kiełki są przez nas urywane, jednak przy tak zdrowych ziemniakach można spodziewać się ponownego kiełkowania gdy trafią do Państwa domów. Dlatego warto znaleźć dla nich chłodne i ciemne miejsce, żeby spowolnić ich starzenie. kiełka ziemniaka

Uszkodzenia przez robaki

Najlepszym potwierdzeniem faktu, że w produkcji ziemniaków nie stosujemy chemii jest występowanie w niej różnego rodzaju robaków. W czasie dużych upałów bez opadów, robaki szukają wody, a znajdują ją w bulwie ziemniaka. W konwencjonalnym rolnictwie problem ten rozwiązywany jest za pomocą środków chemicznych, które zabijają robaki występujące w glebie. Uszkodzone bulwy przez robaki przeznaczane są na paszę dla zwierząt z gospodarstwa, jednak pomyłkowo może zdarzyć się, że taki ziemniak trafi do Państwa. Prosimy nie traktować tego jak jakiegoś defektu tylko jako potwierdzenie faktu, że ziemia w której dojrzewa bulwa ziemniaka jest wolna od jakiejkolwiek chemii. A dziurkę można odkroić i reszta ziemniaka nadaje się do spożycia. dziura od robaka

Odbicie

Najczęściej w czasie zbioru, podczas usypywania kopcy, zdarza się, że ziemniaki się poobijają. Prócz zdartej skórki czy delikatnego przebarwienia, nie wpływa to negatywnie na ich smak i wartość odżywczą. odbicie na ziemniaku